Ikarus 435 TD galéria

A fogyatkozó, még forgalomban lévő hazai Ikarus állomány egy újabb emlékezetes példánnyal lett szegényebb, képgalériánkkal a kettős üzemű 435 TD-re emlékezünk.

A duóbusz tervezési fázisa már az 1989-es műszaki-fejlesztési tervekben megjelent feladatként, a nagymúltú német AEG-t nevesítve fő együttműködő partnerként. A kettős üzemű buszt 1992. májusában, a Budapesti Nemzetközi Vásáron állították ki először, ahol a 400-as családot a 480-as és 415 T1 típusok képviselték még.
Az AEG mellett a további közreműködők neve is olvasható volt a jármű oldalán, így a dízelmotort szállító MAN, a sebességváltót gyártó Voith, a pneumatikus alkatrészeket biztosító Norgren Martonair, és nem utolsó sorban a fékrendszer gyártójának, a Knorr-Bremsének a neve.
Bár ez a busz még nem ragasztott oldalüvegezéssel készült, az egyébként ritkán alkalmazott ablaksáv sötétítésnek és a színezett üvegeknek köszönhetően a jármű megjelenése korszerű volt.
A “duóbusz” színezése demonstrációs célokat is szolgált: az első kocsitest kék csíkozása, és az abban olvasható “ELECTRIC POWERED UNIT”, valamint az utánfutó piros csíkozása és a “DIESEL POWERED UNIT” felirat egyértelművé tette a jármű műszaki felépítését.
A trolibusz üzemmódhoz szükséges hajtás, így a villanymotor és a teljesítmény elektronika a mellső kocsiszekrénybe került beépítésre, a B-tengelyt meghajtva.
A villamos meghajtásról az AEG 180 kW teljesítményű, AEG CUZAC 4579 b4 jelzésű villanymotorja gondoskodott.
Az utánfutóban a dízelmotor, sebességváltó és a C-tengely meghajtása megegyezett a 435-ös autóbuszok megoldásával és független volt a trolibusz hajtástól.
A 220 kW teljesítményű MAN D2866 TUH típusú hathengeres, fekvő dízelmotor.
A szélvédőn a jármű műszaki adatai mellett az Intact ’93 Nemzetközi Környezetvédelmi Kongresszus és Kiállítás is szerepelt, a gyári felvételek java része ezidőtájt készült a Városliget nevezetesebb helyszínein.
A jármű szakmai elnevezésének, azaz “kettős üzemű autóbusz” angol nyelvű fordítása a hátfalon és az A-tengely mögött mindkét oldalon feltüntetésre került. Ahogy a többi, nyugati exportpiacokat is célzó kocsikon, az Ikarus ezen a buszon is Hella gyártmányú hátsó lámpatesteket épített be a hagyományosabb Villtesz lámpák helyett.
Az inkább autóbuszos jelleget mutató műszerfal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: